Имате всички основни бебешки принадлежности, детската стая е подготвена и се прибрахте с  новороденото си у дома от болницата. Всичко е толкова прекрасно. Но когато дойде време за първата баня на бебето, изведнъж изникват много въпроси. Кога трябва да го изкъпем и колко често, каква е правилната температура на водата? Не се притеснявайте. Ще ви разкажем за най-важното, за да ви подготвим за първата баня на бебето и след това.

Кога да изкъпем бебето за пръв път?
Преди беше прието в болниците да къпят бебетата веднага след раждането. СЗО препоръчват това да се случи 24ч. след раждането. Изследванията показват, че може да има значителни физически и емоционални ползи от забавянето на тази първоначална баня за новородено.
В допълнение, проучване от 2013 г. установи, че забавянето на първата баня на бебето в болницата, до поне 12 часа след раждането, може да ви гарантира повишен успех при кърмене.

Някои бебета обичат водата, защото им напомня за средата в утробата, а други се страхуват от нея.
Няма нужда да къпете новороденото бебе всеки ден. Бебешката кожа е много чувствителна и водата я изсушава. Затова е добре след къпане да мажете бебето с хидратиращ лосион.
Използвайте деликатни продукти без сапун и с неутрално pH, специално създадени за бебета, които да не дразнят кожата и очичките му. При подсушаването не трийте бебешка кожа, а само леко попивайте.

Преди да започнете с къпането трябва да подготвите всичко предварително. Ще се нуждаете от добре затоплена стая, стабилна повърхност, на която да е поставена ваната, кърпа на дъното, за да не се пързаля бебчето, измиващи продукти, кърпа за подсушаване и бебешки лосион за след баня.
Водата във ваничката трябва да е с около 15 см дълбочина и с температура около 37 градуса по Целзий (използвайте китката или лакътя си за да тествате).

Най-безопасната поза за къпане на бебето е в захват под мишниците като коремчето е към водата. Така бебетата не се плашат толковаПозволете на бебчо да си разплисква вода на воля. Така то ще научи, че къпането е забавно. И не се притеснявайте – малките човечета са далеч по-издръжливи, отколкото изглеждат.