Хленченето може да изнерви дори и най-търпеливата майка. То е форма на общуване и децата често го използват в опит да задоволят нуждите си. Понякога тези нужди са прости, като „Искам да нося розовата си рокля 5-ти ден подред“. Друг път е маскиран начин за комуникация за по-малко очевидни нужди като внимание, глад, сънливост. Когато хленченето огласява къщата ви, трябва да знаете няколко метода, за да си върнете хармонията.

Ето пет начина да се справите със ситуацията по мирен начин:

 1. Давайте прегръдки
  Дори хленченето да ви кара да крещите на децата, по-добре изберете да ги прегърнете. Защото като майки трябва да сме термостатът, а не термометъра. Това означава, че трябва да зададем температурата в дома си, а не да реагираме на нея. Избирайки да прегърнем децата си, цялото им поведение се променя. Те се успокояват и отпускат. Вместо да настройвате термостата на студено и ядосано, изберете да го настроите на топло и спокойно.
 2. Самоанализ
  Спрете за момент и се замислете. Колко често децата ви чуват да мрънкате?
  Вашето хленчене може да е прецедент за поведението на децата ви. Така че, ако се окаже, че хленчите за всички хленчещи в дома ви, преосмислете поведението си.
 3. Учете на благодарност
  Животът не е в това, което нямаме, а в това да видим красотата на това, което е пред нас.
 4. Обучение
  Когато става въпрос за промяната на поведението на малките деца, трябва да се съсредоточим в преподаването. Това означава да забравите за забранителното „Спрете да хленчите!“ и да го замените с конструктивни и конкретни примери за това какво да правят вместо това. Дайте им пример как да използват правилния език и тон, за да общуват ефективно.
 5. Разбиране
  Хленченето може да бъде вик за внимание, глад или умора и децата трябва да бъдат чути. Затова е важно да ги разберем. Седнете до детето и му кажете „Чувам те и разбирам, че това те натъжава“. И ако се нуждаят от сън или храна, нашата задача е да им ги осигурим.

Като родители, когато искаме да прекратим хленченето, трябва да даваме добър пример, да разсъждаваме върху нашите собствени думи и да осъществим по-добра комуникация с децата си.