Има много причини да четем на децата си всеки ден. Когато го правим редовно, ние изграждаме силна връзка с тях, стимулираме любопитството и подхранваме въображението им. Също така е доказано, че има още едно голямо предимство от това да четем на децата си, докато са все още малки. Според проучване на университета в Охайо, САЩ децата, на които родителите са чели книжки ежедневно, чуват до около 1,4 милиона думи повече от връстниците си, на които не им е било четено.

Според авторите на изследването, трябва да прочитаме на децата си поне 5 различни детски книжки всеки ден. Това е много амбициозна задача, тъй като много от малчуганите не стоят мирно и не са в състояние да ни слушат толкова дълго време. За да го постигнем трябва да положим усилия и търпение, но не е невъзможно. Освен това дори една приказка за лека нощ ще обогати речника на едно мъниче. Учените, провели изследването, казват, че четенето е една от основните причини за по-късно проявяващите се при децата различия от запаса от думи, с които боравят, и различното темпо, с което се научават да четат в училище.

За да накараме децата да заобичат книгите е нужно да ги изберете заедно. Посещавайте редовно книжарници и библиотеки, изберете истории, в които героите повтарят едно и също действие от типа „Дядо вади ряпа“ или „Дядовата ръкавичка“. Отделете време да разгледате и обсъдите картинките заедно с детето.
Четенето е една страхотна възможност да прекарате приятни мигове с малчуганите си, а така ще породите у тях нестихваща любов и страст към книгите.