С едно нещо могат да се съгласят всички бебета: смученето на нещо е страхотно – всъщност новородените използват този рефлекс като един от най-добрите начини да намерят утеха. От практическа гледна точка биберонът е в краткия списък с неща, които могат да дадат на вскички спокойствие и тишина. Но преди да си накупите дузина залъгалки, научете за плюсовете и минусите на използването на биберон, за да определите дали е подходящо за вашето бебе.

Нека първо видим предимствата, преди да се запознаем и с техните недостатъци.

1.Може да помогнат за успокояване на коликите
Сукателният рефлекс носи усещане за ситост и успокоява бебето. Опитайте да контролирате коликите, като дадете на бебето биберон.
2.Отвличане на вниманието
Има моменти, в които бебетата са просто „кисели“ и нищо не може да им оправи настроението. Биберонът би бил полезен за разсейване и за подобряване на настроението.
3.Облекчаване на болката
Не е известно как, но се смята, че стимулирането на сукателният рефлекс облекчава болката. Поради тази причина се препоръчва да се дава биберон, преди да се проведе каквато и да е медицинска процедура.
4.Помага при пътуване със самолет
Някои родители се страхуват да се качат на самолет с бебето си, тъй като резките промени в налягането на въздуха по време на полет карат ушите да заглъхват. За бебетата това е зловещо усещане, което в крайна сметка води до нервно и плачещо дете. Биберонът е изключително полезен в такава ситуация, тъй като нормализира налягането в ухото.
5.Помагат на недоносените бебета
Преждевременно родените бебета нямат добре развит сукателен рефлекс. Изследвания показват, че нехранителното сукане помага на недоносеното бебе да подобри рефлекса си, който е много важен за кърменето.

Нека сега разгледаме накратко как бибероните могат да бъдат неизгодни.

1.Объркване при кърмене
Ако новородено бебе постоянно използва биберон, то ще намира затруднения да суче от гърдата правилно. Проучване установи, че тези бебета са кърмени по-рядко от майките си.
2.Въздейства върху здравето на зъбките
Дългосрочната употреба на биберон може да повлияе на здравето на зъбите и устната кухина на бебето. Тези, които използват биберони на възраст над четири години, показват неблагоприятни ефекти като неправилно подреждане на постоянни зъби. Бебетата, които използват захарни или медени биберони, са изложени на по-висок риск от зъбен кариес и орални инфекции.
3.Риск от инфекции на ушите
Замърсените и нечисти биберони могат да прехвърлят бактерии от устата в средното ухо, което води до заболяване на ухото, наречено отит.
Бибероните имат своите недостатъци, но предимствата им ги превишават. Биберонът е най-доброто решение, когато бебето ви е недоволно и не можете да го укротите. Дори работи чудесно като алтернатива, ако бебето ви търси гърда само за успокояване,а не за хранене. Когато се използва правилно, биберонът се превръща в отличен родителски инструмент, който ви спестява много безсънни нощи.