Колко време прекарвате с детето си всеки ден, след като се приберете у дома?
На практика са нужни около 30-40 минути да приготвите вечеря, около 15 да му прочетете приказка и един кратък миг, в който да го целунете за лека нощ.

Според експертите, между всеки от тези периоди има поне по 3 минути, които може да се окажат далеч по важни за детето. Именно те са от значение да изградите доверие и взаимност с детето си и то да продължи да съществува и по-късно в живота му, когато стане тинейджър и зрял човек.

Как точно да използвате триминутното правило, за да постигнете разбирателство и хармония с детето си?

Лесно е!

Според триминутното правило, всеки път, когато се засечете с детето си, трябва да реагирате така, сякаш не сте се виждали от дълго време (дори, да сте се срещнали преди 5 минути).

При тези срещи е най-добре нивото на вашите очи да е на нивото на очите на детето, след което да го прегърнете и да останете с него поне 3 минути. В тези моменти на близост го попитайте какво се е случило, докато не сте били заедно. Особено важно е да следвате това правило, когато взимате детето от детската градина или от училище.

Защо това е необходимо?

Според психолозите, в първите минути на срещата ви с детето, то е най-предразположено да ви разкаже максимално много за онова, което се е случило през деня и за преживяванията си. В този момент то все още помни всичко или почти всичко.

Последствия от пренебрегването на триминутното правило:

На първо място те варират в зависимост от характера на детето.

Децата могат да говорят за нещата, които ги вълнуват, непосредствено след като са се случили. С течение на времето някои факти избледняват и децата ги забравят, а други започват да им се струват маловажни, макар да се споменават. В тези случаи децата биха могли да пропуснат да споделят с родителите си важни неща.

Друга последица от пренебрегването на триминутното правило е, че някои деца не спират да говорят, без да се съсредоточават особено в заобикалящата ги среда и без да изискват вниманието на околните. Те може би ще споделят много важни неща, но е вероятно родителите да не ги отбележат, защото възприемат говорещото дете като фонов шум.

Препоръки:

Важно е да се отбележи, че триминутното правило не означава, че трябва да прекарате само три минути на ден с детето си. Правилото се отнася до онези моменти, в които контактувате с детето си веднага след като сте се срещнали, за да сте сигурни, че то е добре, а то от своя страна да знае, че в тези няколко минути може да ви каже нещо важно.

За да постигнете пълно разбиране с детето си, следвайте тези препоръки:

–          Всеки ден посвещавайте известно време, за да правите неща, които и вие, и детето ви харесвате и от които се интересувате.

–          Покажете на детето си, че го чувате. Това може да стане като повторите онова, което то ви е казало, така ще сте сигурни, че сте го разбрали правилно.

–          Не се преструвайте и не преигравайте.

–          След като приключи една тема, след малко се върнете към нея под претекст, че не си спомняте за какво сте си говорили. Така ще проверите дали детето не си измисля.

–          Не се впускайте в прекалено дълги обяснения и не позволявайте и на децата да се впускат в такива.

–          Ако сте на различно мнение е достатъчно да кажете:  „Добре, разбирам, че не си съгласен/на с мен. Имаш право.“