Не е тайна, че бебетата изискват много неща и разходите могат бързо да се увеличат. Разбира се, има списък със задължителни неща, които не търпят компромис за качество. Но има и такива, които могат да бъдат закупени втора ръка, за да се намалят разходите. Едно от тях е столчето за кола. И тъй като става въпрос за безопасността на децата, има няколко ключови неща, на които трябва да се обърне внимание преди родителите да купят такова.

Експертите са категорични, че родителите трябва да бъдат особено бдителни, когато купуват нещо, толкова важно, колкото столче за кола втора ръка, тъй като е трудно да се прецени реалното състояние на седалката, как е експлоатирана и как изглежда реално.

Ако бебето е малко, а сезонът е студен, е особено важно да се помисли за чувалче за стол автомобил, за да бъде на бебето топло и удобно през зимата. Освен това, така то ще се чувства сигурно и защитено. Чувалчето трябва да се съобразен с категорията на столчето, да е удобно за слагане и сваляне и да е възможно калъфката да се пере в пералня.

Плюсове и минуси на покупката на втора ръка столче за кола

Обикновено втора ръка столчета за кола могат да бъдат по-евтин вариант от закупуването на чисто нова обезопасителна система за деца, но могат да бъдат и опасни, ако са износени, повредени или твърде стари. Ето какви въпроси трябва да си зададат родителите, преди да решат да купят столчето.

  • Столчето за кола отговаря ли на европейския стандарт за безопасност?
  • Знае ли се историята на столчето и на цялата система? Участвало ли е това в някаква сериозна катастрофа.
  • Има ли столчето всички части, включително брошурата с инструкции?
  • Дали столчето и всички необходими принадлежности са в добро състояние, без счупено, пукнатини или белези на обезопасителния механизъм и без изтъркани, износени или повредени каишки?

Онлайн покупка на втора ръка столче за автомобил

Родителите трябва да бъдат особено предпазливи, когато купуват онлайн втора ръка столче за автомобил. Според експерти това не е препоръчително, защото има опасност купувачът да бъде излъган и подведен за безопасността на продукта.

Когато се слага столчето за кола, родителите трябва да обърнат внимание на няколко ключови детайла

  • Дали обезопасителното столче е правилният размера за детето. Всички детски обезопасителни устройства вече се предлагат с маркери за височина на раменете, които помагат да се определи точният размер.
  • Закрепването трябва да е направено много внимателно и да гарантира сигурността на детето. Предпазният колан трябва да е прокаран по правилния начин, правилно опънат и да стига до ключалката спокойно.

Проблеми при покупка на втора ръка столче за кола

Важно е да се отбележи, че когато се купува втора ръка столче за кола, родителите трябва да се уверят, че не купуват стар модел, който вече не е актуален или няма необходимите обезопасителни аксесоари. Освен това столчето за автомобил може да има и „срок на годност“. Причината за това е, че пластмасата и другите компоненти могат да се амортизират с течение на времето.

Друг често срещан проблем при покупка на столче втора ръка е седалката да е повредена или да липсва някоя, уж незначителна част по нея.

Очевидните признаци, за които трябва да се гледа, са:

  • всякакви пукнатини или оцветяване на пластмасата
  • изтъркване на коланите
  • ръждясали метални части
  • мухъл върху коланите.

Също така трябва да се провери дали столчето за кола има всички накрайници, необходими за закрепване. Столчето за автомобил първоначално е имало ръководство за употреба. То е необходимо, за да може да бъде инсталирано правилно, за да се гарантира наличието на всички необходими компоненти.

Дори и втора ръка столчето за кола може да е безопасно за използване. Важното е родителите да следват съветите и ако е необходимо, да се консултират с по-компетентно лице, който да им помогне в избора.