У нас народното вярване гласи, че момченцата приличат на майките си, а момиченцата – на бащите си. И ако при първото съществува ясна научна обосновка, свързана с хромозомите, то при второто не е съвсем така.

Децата от мъжки пол наследяват само една Х-хромозома от майката и тази хромозома е богата на гени, отговарящи за външността като форма на лицето, форма и големина на очите, скули, вежди и т. н. При момичетата положението е малко по-различно, тъй като те наследяват една Х-хромозома от майката и една от таткото. Това означава, че има равен шанс да приличат на всеки от тях.

Гените се делят на рецесивни (слаби гени) и доминантни (силни гени). Учените от Университета на Южна Калифорния правят редица проучвания в тази посока и стигат до извода, че русата коса и сините очи се дължат на рецесивни гени. Тъмните очи и къдравата коса са в следствие на доминантни гени и шансът да бъдат предадени на детето е по-голям.

Косата
Плешивостта сред представителите на силния пол се наследява по майчина линия, показват изследванията. Ако дядото от страна на майката е плешив, то шансът и внукът да последва тази съдба, е съществен. Къдравата коса е в следствие на силен и доминантен ген и е почти сигурно, че ако единият от родителите е с буйни къдрици, това ще е наследено от детето.

Ушите
Ако имате щръкнали уши, които отгоре на всичкото са и доста големи, то е твърде вероятно да сте ги наследили от баща си или от някой друг роднина по бащина линия.

Трапчинките
Трапчинките, които мнозина смятат за доста чаровни, се предават през поколение. Ако вие имате такива, може би някоя ваша баба или дядо също са ги имали, което пък значи, че и някое от внучетата ви е доста вероятно да наследи тези специфични дупчици по бузките.

Гласът
Във времето, в което стационарните телефони още бяха на мода, почти на всеки се е случвало да изпадне в нелепа ситуация, обърквайки гласовете на майка и дъщеря или на бащата и сина. Причината се крие именно във факта, че има съществен шанс гласът на майката да се предаде по наследство към дъщерята, а този на бащата – към сина.

Зъбите
Здравината на зъбите и начинът, по който те изглеждат, също имат своята наследствена обусловеност и се предават по генетичен път. Тук обаче няма ясна тенденция дали склонността ни да образуваме кариес или зъбите ни да са бели и здрави се дължи на майчините или бащините гени.