Изборът за това, какво може да се избере за едно новородено може да се окаже изключително сложна задача. Първо, днес има безброй продукти, марки, модификации, в интернет форумите могат да се намерят безброй съвети и напътствия, които още повече объркват родителите и в крайна сметка те не знаят откъде да започнат.
Истината е, че за бебето няма значение дали има маркова бутилка или не, дали одеялото му е жълто или с омбре шарка. За него е важно да е нахранено, да е на топло и да се чувства удобно в комфорта на мама и татко.
За да расте здраво и силно, един от най-важните фактори за бебето е сънят. А с него идват и правилните продукти. В най-ранна възраст изборът на бебешки спален комплект е много важен, за да може то да спи леко и най-важното – за да се избегне недоспиване и поява на алергии.

Избор на удобна детска кошара

Най-безопасното място за спане на бебето е отделна бебешка кошара или креватче с твърда равна повърхност (матрак) и водоустойчиво покритие. Родителите трябва да се уверят, че продуктите отговарят на европейските стандарти за безопасност. При избора на матрак трябва да се отговори на няколко въпроса.
Матракът достатъчно твърд ли е? Главата на бебето не трябва да потъва с повече от няколко милиметра. Изцяло плосък ли е, без повдигнати или омекотени зони? Има ли водоустойчиво покритие?

Избор на бебешки спален комплект

Бебешкия спален комплект – чаршафи, завивка, калъфка (на този етап бебето няма нужда от възглавница) е добре да бъдат 100 % памук, най-добре органичен, за да се избегне риск от алергии и да се гарантира, че няма да дразни деликатната бебешка кожа.

Много родители предпочитат да слагат бебето в спален чувал, който се облича, за да са сигурни, че то няма да се отвие.