Спокойният сън е важна част от грижата за бебето и има ключово значение за неговото здраве и правилно израстване. Много неща имат значение за осигуряването на комфортен сън за едно бебе – от обстановката в стаята, премахването на различни екрани и дигитални устройства, създаване на подходяща атмосфера и осигуряване на тишина. И не на последно място – избор на подходящо бебешко легло и бебешки матрак.
За да сме сигурни, че всичко е наред, трябва да изберем бебешки матрак, съобразен със самото бебе. В следващите редове ще споделим с вас няколко съвета, на които трябва да се обърне внимание и които ще донесат най-доброто за бебешкия сън:

Бебешки матрак - размери

Започваме с първия съвет – да знаем точния размер бебешки матрак. Той обикновено е 60/120 или 70/140, но е най-добре да се уверим сами в точни размер на бебешкото легло.

Твърдост на бебешки матрак

Вторият съвет към родителите е изборът на подходяща твърдост на бебешкия матрак. Най-добрият метод, с който можете да прецените, дали бебешкия матрак е подходящ или не е, като натиснете с дланта си. Колкото по-бързо отпечатък изчезне, толкова по-твърд, следователно подходящ е той. В противен случай ако бебешкия матрак е мек, това ще пречи на бебето при неговото обръщане наляво или надясно. Ако е прекалено мек, бебето потъва в него, което не е добре за гръбначния стълб в най-активната фаза на растеж. Така че, колкото по-твърд е един матрак, толкова по-добре това се отразява на гръбнака.

Видове бебешки матраци:

Основните видове бебешки матраци са пружинни, латексови, дунапренени и матраци от мемори пяна. Необходимо е да изберем също матрак със сваляем калъф, което ще улесни неговото почистване в бъдеще.

Друго много важно при избора на бебешки матрак е той да бъде защитен с водоустойчиво покритие.Това би спомогнало за по-добрата хигиена и за неговата способност да премахва неприятни миризми. Проветривата структура на бебешкия матрак предпазва от алергии и акари, като освен това не позволява задържането на влага и бактерии, които са основни причинители на астма и кожни раздразнения.

За да може вашето бебе да получи наистина качествен сън, освен качествен матрак има нужда и от високачествен бебешки спален комплект и обиколник за кошара, който да го предпази от непредвидените удари в твърдите повърхности на бебешкото легло.

Защо обръщаме, толкова много внимание на всички тези фактори при избора на бебешки матрак? Защото едно бебе през първите два месеца от живота си прекарва близо двадесет часа от денонощието в спане и това е най-ценното, което може да му се подари за спокоен сън.