За едно семейство с деца, животът в къща е истинско богатство. Не само, защото децата имат възможност да прекарват повече време навън, да тичат и да се забавляват, но и защото мама и татко може да им направят чудесна детска площадка в задния двор, на която да имат безкрайни часове забавление, като същевременно са в близост до дома.
Експертите са единодушни, че времето за игра на открито може да помогне на децата да останат активни и да насърчи физическото развитие. Заниманията на детска площадка на двора помагат на децата да се научат да бъдат независими, както и способни да общуват по-лесно с другите.
Ето защо, осигуряването на безопасно, здравословно забавление за децата трябва да е на първо място в приоритетите на всеки родител. Ние, от екипа на БебеТех решихме да ви дадем няколко съвета за това, как може да се направи детска площадка в задния двор, при това, без да има нужда от някакви особени умения.

Избор на разположение на детска площадка в двора

Преди да започне проектирането на детска площадка в задния двор, важно е да се определи мястото, където точно ще бъде построена. Размерът на пространството зависи от самия имот, но има редица други фактори, които също трябва да се имат предвид.

Избраното място трябва да бъде:

  • На безопасно разстояние от пътища или алеи
  • В рамките на удобен изглед от дома (отвътре и през прозорци)
  • Без опасности наоколо като електрически кабели, ниско окачени дървета или твърди повърхности
  • На равен терен
  • Ако задният двор разполага с място, което отговаря на тези изисквания, трябва да се измери, за да има яснота за това, колко голяма може да бъде площадката.
  • Следва избор на съоръженията – детска пързалка – колко голяма и дълга ще бъде, ще има ли пясъчник, люлка (тук трябва да се обърне внимание на отстоянието до останалите игрушки).

Следващият решаващ аспект при планирането и изграждането на детска площадка в задния двор е да се изберат материали, които са подходящи за открито. Всички метални части трябва да бъдат поцинковани или боядисани, така че да не ръждясат или да се износят преждевременно. Дървените части трябва да бъдат изработени от материал, предназначен за използване на открито. Кедър, секвоя и бор са отличен избор за детска площадка, тъй като са много издръжливи.
Най-важния съвет за изграждане на детска площадка в задния двор – пазете я чиста. Непрекъснатата поддръжка е от първостепенно значение, така си гарантите, че вашето ангелче ще игра в безопасна и чиста среда.

Не забравяйте, че всяка идеална детска площадка изглежда различно за всяко дете, така че отделете време да седнете, като семейство и да я проектирате заедно.