Как да преценим дали е достатъчно облечено нашето бебе? Този въпрос всъщност не е толкова тривиален, колкото изглежда и доста родители не успяват да намерят правилния баланс. Разбира се, изключително важно е да не му е студено, но от не по-малко значение е също и да не го навлечем прекалено много. Със сигурност това е едно от най- трудните неща за младите родители. Затова в следващите редове се постарахме да подберем няколко изпитани съвета по темата как да обличаме бебето си през зимата и какви неща са ни необходими.

Подходящи материи за бебета през зимата

Сред най-подходящите материи за бебета през зимата е вълната. Тя задържа най-много въздух и поема влагата, без да овлажнява кожата. Фината вълна топли най-добре, когато е до тялото, но тя ще дразни нежната бебешка кожа. Затова е хубаво под вълнената дрешка да има памучната камизолка.

Задължително е носенето на шапка. Главата на бебето трябва да е покрита и добре защитена от студа. Изберете памучна, достатъчно дебела шапка, за да сте сигурни, че на детето му е комфортно.

Как да проверим дали на бебето му е топло или студено

В случай , че бебето е облечено, но не знаете дали е достатъчно, можете да пипнете нослето му. Ако то е студено, много вероятно е и на бебето да му е студено. Друга проверка, която можете да направите, е когато сте навън да проверявате вратлето му – ако е изпотено значи му е прекалено топло.

Ето и един много прост съвет – вземете предвид собственото си облекло. Така например, ако вие сте облечени с риза и пуловер, облечете бебето с боди с дълъг ръкав, ризка и пуловер. Ако сте сложили най-дебелото си яке, осигурете на бебето си термо бебешко спално чувалче или дебело бебешко одеяло. Зимните чувалчета са изключително удобни. Те обгръщат от страни бебето и са много пухкави и топли, независимо от студа навън.

Главата и пръстите на Вашето бебе имат нужда от защита и затова сложете шапка, която закрива ушите, сложете му и бебешки ръкавички с един пръст и не забравяйте за шалчето, което ще пази гърлото и гърдите му.

За детската количка можете да осигурите и защитно покривало , ако завали дъжд или сняг, за да предпазите своя мъник.

Важно е също да запомните, че не трябва да навличате бебето си прекалено много – рядко е добра идея да навлечете бебето си с три ката дрешки. Това, разбира се, трябва да прецените сами според условията навън. Помнете, че вашите бебета все още са с несъвършена терморегулация и много по-лесно се преохлаждат и претоплят.