Всички сме съгласни, че колкото по-малко лекарства приемат децата ни, толкова по-добре.

Особено в случаите, когато може да се мине и без тях.

Високата температура (39-40 градуса) при малките деца си е опасно състояние и обикновено се дават антипиретици.

Но много често тяхната употреба е рискована – алергии, повръщане, болки в корема, предозиране с лекарства. Тогава е по-добре да свалите температурата без лекарства, особено ако тя не е много висока.

Най-важното при високата температура е да се приемат много течности, особено вода. В противен случай детето се обезводнява и поддържа температурата. Най-подходящи са чайовете от липа, брезова кора, трицветна теменуга и малинови листа, както и малинов сироп, те смъкват температурата като предизвикват изпотяване. Залейте една супена лъжица от изброените билки с чаша гореща вода и оставете десетина минути да се запари.След като се изпие топлата напитка, детето се завива с одеяло, за да се изпоти. Ефикасна е и напитката със сминдух – една чаена лъжичка от него се вари в 250 мл. вода 5 минути, след което се прецежда и се взема по една супена лъжица на всеки 15 минути до спадане на температурата.

Много често децата с висока температура губят апетит. Не го насилвайте да яде, но се уверете, че пие достатъчно вода.

Следваща стъпка са студените компреси. Под мишниците, в задколенните сгъвки, шията и в слабините сложете кърпи, напоени с равни количества оцет и вода, а на краката – мокри чорапки.

Не прилагайте старата практика с обвиване със студени чаршафи, тъй като контрастът между високата температура на кожата и ниската на чаршафа е прекалено голям и детето може да изпадне в шок.

Много майки споделят и други рецепти от народната медицина. Една от тях е стъпалата на детето да се намажат с разбит суров белтък. Според тях температурата спадала много бързо. Или да се сложат на стъпалата няколко тънки резенчета лимон, прикрепят се с чорапки към крачетата.

Не трябва да се забравя, че лечението на температурата зависи от нейните стойности и състоянието на детето.При много висока температура и тежко състояние на детето най-вероятно ще се наложи да се приложат традиционните лекарства в съчетание със средствата от народната медицина.