Притежаването на домашен любимец е изключително полезно за едно дете. Но не всеки домашен любимец е подходящ за деца. Добре подбраният домашен любимец може да донесе години радост, освен това може да бъде шанс за децата да научат ценни житейски уроци, докато се грижат за живо същество. Домашните любимци могат да научат децата на отговорност, а те самите да дават обич в замяна.

Ето и кои са най-подходящите домашни любимци за деца:

Риби

Рибките може да са идеалният „първи“ домашен любимец за едно дете, но не всяка риба е подходяща. Златната рибка може да изглежда като най-очевидния избор, но може би за дете е по-добре да избере риба-клоун или гупа.

Костенурка

Костенурките може да не са най-очевидния домашен любимец, но са много непретенциозни. Освен това могат да живеят повече от 50 години, което означава, че семейството ще си има любимец – дълголетник. Освен това от тях рядко може да се очаква да предизвикат алергия.

Птици

Птиците могат да бъдат отлични домашни любимци. Въпреки това, отглеждането ѝ е по-трудно от това на костенурката или на рибата. Сравнително евтиният папагал може да бъде добър стартер за деца, които не са отглеждали птици преди. По-скъпите (и по-интелигентни) птици като папагал жако или какаду също са страхотни домашни любимци, но и се нуждаят от повече внимание от останалите папагали и канарчета.

Гризачи

По-малките бозайници, включително хамстери, морски свинчета и зайци, са сравнително лесни за отглеждане. Освен това повечето могат да се гледат на относително малко жилищно пространство.

Котки

Котките са сред най-желаните домашни любимци. Кой може да устои на лудориите на пухкавите топки?  Котетата се нуждаят от малко по-малко грижи и внимание от кучетата, но не по-малко ангажираност. Подобно на кучетата, котките изискват редовни ветеринарни прегледи и имунизации.

Кучета

Малкото кученце е най-класическият домашен любимец за децата. Родителите трябва да имат предвид, че изборът на идеалното куче е сложен процес и трябва да се съобразят ръст, порода, особености на характера….

Всяка порода изисква значителен ангажимент от време и усилия – извеждане, редовни ветеринарни прегледи и имунизации и много любов. Всяко куче е различно, но породите, подходящи за деца са:

  • Лабрадор
  • Ретривъри
  • Боксер
  • Бийгъл
  • Джак ръсел
  • Кокер шпаньол