Когато бебето идва на бял свят то носи радост не само за родителите, но и за техните близки и приятели. А това означава купища подаръци, които да ознаменуват появата на малкото. Разбира се, повече хора се стремят да подарят неща, които да са в ползва и в помощ на мама и татко, но и да са насочени към бебенцето – от играчки, през козметика, до дрешки и бебешко спално бельо, изборът за подаръци е огромен. Но когато се купува и подарява бебешка дрешка, бебешко одеяло или спално чувалче, т.е. материя, която ще бъде в пряк контакт с кожата му, трябва да се внимава. Както всички знаят, кожата на бебенцата е много чувствителна и податлива на дразнене и алергии, затова изборът на качествена материя е изключително важен.

Ето кои са най-добрите материи за бебешки завивки

Памук / органичен памук

Памучната тъкан е най-популярният избор за детско и бебешко облекло, а наред с това и за бебешко одеяло и бебешка завивка и спално чувалче. Памукът е мек и силно абсорбиращ, нежен е към бебешката кожа. Органичната тъкан е идеалният избор за бебета, тъй като се създава без използването на химикали и торове. Бебетата и малките деца често имат алергии или специфични кожни заболявания, които могат да се влошат от груби или синтетични тъкани. Използването на органичен памук е безопасен начин да се гарантира, че децата ще се чувстват комфортно, дори ако имат проблеми с кожата, предизвикани от тежки багрила и химикали.

Полар

Това е прекрасна материя за изработване на бебешки одеяла, дрехи, играчки и др. Поларът осигурява топлина, доста издръжлив е и е лесен за пране.

Полартек Алфа

Днес могат да се намерят много видове бебешки дрешки и спално бельо, но един от най-добрите избори е с материята Полартек Алфа. Този тип материя дава топлината, от която бебето има нужда през студените дни, но без да тежи на бебето, не задържа влагата и изсъхва невероятно бързо. БебеТех изработва технологията Полартек Алфа в изработката на своите бебешки спални чувалчета и ръкавици за колички.

Фланел

Когато става въпрос за изработване на бебешки одеяла и бебешко спално бельо, като че не се отдава заслужено внимание на фланела. Той е мек, но е и изключително издръжлив. Всъщност, колкото повече се пере и колкото повече износване получава, толкова по-мек става. Фланелът е приятна на допир тъкан. Той има способност да задържа топлината, устойчив е на износване и принадлежи към „дишащите“ материали.

Батист

Може да се срещне и под името батиста. Това е много фина тъкан, която се използва най-вече в направата на ризи и блузи. Батист обикновено се прави от памук или смес с памук, но също така може да се използва лен или вълна. Материята е лека, здрава и много мека.

Марля

Марлята е популярен избор за изработване на всякакви бебешки дрешки и бельо. Той е много мек плат, може да се намери в различни щампи и цветове, подходящ е и за шиене на кърпи, лигавници, играчки, спално бельо и др.

Бамбук

Бамбукът е сравнително нова за нас материя, но бързо набира популярност и има защо. Бебешки дрехи и завивки, които са произведени от 100% бамбук, или смес от бамбук и памук, е избор, който винаги е правилен. Тази материя има добри попивателни свойства, мека е на допир, но сред основните качества са хипоалергичните и антибактериални свойства и способността да поемат влагата. Бамбукът, който се използва при производството на текстил е сред най-устойчивите растения, а произведените от него тъкани се разграждат по естествен път по-бързо от синтетичните тъкани. Той е със забележителни антибактериални качества, а дори и многократно изпиране не пречи за износването му.