Според повечето педиатри, температурата в стаята на бебчето трябва да е около 20-22 градуса. Някои деца предпочитат да са на по-хладно, когато са добре облечени и завити. Други се чувстват добре, ако в стаята е по-топличко, но те не са много облечени. Най-подходящата температура за вашето бебе, ще бъде тази, при която се чувства комфортно и крачетата му са топлички.

Ако детето е облечено и нослето му е топло, означава, че то се чувсвта добре, а ако е студено, значи и на него му е студено. Наблюдавайте го докато спи – ако е спокойно и не е нервно, когато се събуди, значи му е приятно на тази температура.

Много дечица са неспокойни, когато им е топло и майките търсят начин да охладят стаята. Хладината трябва да идва от естествен източник, като отворен прозорец. Може да се използва и климатик, но в съседна стая и хладината не трябва да е насочена пряко към детето.

Когато е много горещо бебето трябва да е леко облечено, да има открити голи части, за да може само да осъществява терморегулацията. При висока температура в стаята е възможно да се появи топлинен обрив, който не е нужно да се третира с нещо, достатъчно е само да се охлади помещението. Кожата трябва да е добре омазнена през зимата и овлажнена през лятото.

Влажността на въздуха също е важна. Най-добре е да бъде между 30% и 60%. Регулирането на влажността е изключително трудно, особено ако в стаята има парно отопление. За да не е много сух въздухът, през нощта може да поставите влажни кърпи на радиатора. Проветрявайте често стаята на бебето, като продължителността трябва да бъде съобразена със сезона.