Ползите от медитацията включват изграждане на самочувтвие, справяне със срамежливостта, както и подобряване на креативността и концентрацията. Днешните деца са изправени пред напрегнато ежедневие, а проблеми като депресия и тревожност, засягат едно на всеки десет деца.

Ето 4 съвета, които ще ви помогнат да споделите медитация с детето си.

  1. Накарайте ги да се отпуснат
    Насърчете детето си да медитира с изправен гръбначен стълб, изправена глава, двата крака легнали на пода и леко стиснати ръце в скута. Тази спокойна поза не само е полезна за тялото, но също така помага на ума да остане леко буден, вместо да се носи.Когато медитацията приключи, им кажете да се опитат да запазят спокойната си нагласа и спокойно тяло, което току-що са изпитали, през целия ден.
  2. Дишане
    Това е основна техника на медитация, която дори много малки деца могат да опитат. Насърчете детето си да вдишва бавно, докато преброите до три, да задържи дъха си и след това да издиша, отново до три. Когато вдишват, помолете ги да се съсредоточат върху усещането за прохлада в носа и чувството за топлина, докато издишват. Кажете им да гледат на мислите, които им пречат, като на разсейване и да не им обръщат внимание. Това е чудесно за подпомагане на децата да изградят фокус и самосъзнание.
  3. Визуализирайте някой, на когото се възхищаватТова е забавно упражнение, което помага на децата да впрегнат въображението си към медитацията. Започнете, като ги накарате да се концентрират за две или три минути върху дишането си, след това ги помолете да си представят лицето на някой, на когото много се възхищават. Може да е спортна личност, музикант или някой от семейството им.Помолете ги да държат образа във въображението си и, ако започнат да си мислят за нещо друго, ги оставете, докато отново фокусират вниманието си върху лицето пред тях.
  1. Предизвикателство
    „Петте минути за наблюдение на живота“ е по-взискателно упражнение за внимание, което по-големите деца могат да се насладят. Насърчете детето просто да прекара пет минути, опитвайки се да осъзнае напълно всяка дейност, с която се занимава, като отбелязва сетивата си, чувствата и реакциите си и след това ги записва възможно най-точно.Например, може да си каже: „Събудих се, сутрин е, виждам пода на спалнята си, който е застлан с мек килим … (и така нататък)“ Звучи лесно, но не е!С практиката те наистина ще забележат как техните сили на концентрация се подобряват.