Мит първи: За нищо на света не будете дете, което спи!

Спорно е.

Педиатрите съветват младите майки да не будят бебетата, за да ги хранят, освен ако бебето не е с ниско тегло. Тогава колкото и да ви е трудно да го събудите, трябва да го направите, за да го нахраните. Ако обаче бебето се храни добре, наддава на тегло и спи спокойно, по-добре не го будете насила. Оставете го то да води дневния си режим, което означава и да спи толкова, колкото изисква организмът му.

Мит втори: Възглавниците в кошчето на бебето го предпазват от удари и наранявания.

Напълно излишно.

Докато спи, детето се върти и често се случва да се удари в преградите на бебешкото легълце. За да бъде предпазено от случайни наранявания, твърдите части са тапицирани в повечето случаи от производителите, но за да се презастраховат, майките слагат и допълнителни възглавнички. Те обаче са напълно излишни и отнемат от пространството на детето, с което нарушават добрия сън.

Мит трети: Докато бебето спи е нужно да пазим абсолютна тишина!

Ненужно.

Тишината е необходима единствено, докато бебето заспива, след това не е нужно да ходите нито на пръсти, нито да шептите. Децата дори се приспиват по-лесно, ако в помещението не е абсолютна тишина, тъй като то така или иначе вече е свикнало с фоновия шум още докато е било в корема на мама, така че той едва ли ще му попречи на съня.

Източник:Първите7