ОдорМа Ласка® е иновативен продукт, който допринася за спокойстието на бебета, които не са в непосредствена близост до майките си.

Запознанството с външния свят е голям стрес за новородените бебчета и още по-голям за недоносените. Досега с майката е нещото, което ги успокоява и ги кара да се чувстват сигурни.

Научно доказано е, че след раждането обонянието на бебето е много силно. Чрез обонянието си бебетата разпознават майките си, въпреки че все още не ги виждат ясно,  успокояват се и се чувстват на сигурно и уютно място. Те дори могат да различат аромата на майчиното мляко от този на друга майка.

Осигуряването на майчино присъствие до бебето чрез майчината миризма го успокоява. Според научните изследвания бебета, оставяни в близост до източник на такава миризма, реагират позитивно и спят по-спокойно. Така ОдорМа Ласка® дава възможност на майката да организира ежедневието си, несвързано пряко с присъствие до бебето, тъй като то значително по-рядко е неспокойно и не се нуждае толкова често от пълноценното й внимание.

ОдорМа Ласка® е продукт, който успокоява бебетата по лесен за майките и щадящ децата, начин, което от своя страна води до ускоряване на развитието на бебетата, включително физическото, емоционалното, психическото, както и на техните умения.

Продуктът ОдорМа Ласка® е изработен от специална материя от естествен произход, който да се носи от майката като сутиен, за да попие нейната миризма. След това, се поставя на възглавничката в непосредствена близост до бебето, което да усети, да помирише майчината миризма и това да го успокои.

Съществуват множество научни публикации, които описват влиянието нa майчиното ухание върху бебето. Бебето е по-спокойно в тази ситуация, защото помирисва майка си, това споделят от Германската изследователска фондация, след като проучват мозъчната активност на деца на седем месеца. Щом става дума за помирисване, то очевидно въобще не е необходимо майката да е до детето, за да се успокои то. Достатъчно е до него да е нейна тениска, нейна риза. Тогава се наблюдава положителна мозъчната активност. Целият експеримент е публикувана в www.biorxiv.org.

Друго проучване, публикувано в сп. “Infancy”, гласи, че миризмата на майката има забележителен ефект върху поведението на бебето. Например, майчината миризма може да намали емоционалния стрес на бебетата и да насърчи спокойни състояния, а ароматът на майчината гърда кара родени преди 3 дни бебета да отворят очите си. В допълнение, миризмата на майката може да предизвика положително въздействие и да предизвика координирано действие чрез пренатални и неонатални процеси.
Като цяло тези констатации показват ясно, че майчината
миризма допринася по значителен начин за сензорната информираност, както и за появата на социални знания в ранна детска възраст.

На 29.04.2013г, турски учени публикуват статия в “3 Journal of Clinical Nursing”, озаглавена „Ефектът от индивидуализираните практики за грижа за развитието върху растежа и продължителността на хоспитализация на недоносени бебета: ефект на уханието на майката и позицията на бебето“. В своето проучване, което оценява ефективността на миризмата на майчиното мляко при преминаване към пълно хранене през устата при недоносени деца, установява, че стимулирането от миризмата на майчиното мляко ускорява прехода към общо хранене през устата и съкращава продължителността на хоспитализацията.

Проучване от катедрата по педиатрия в медицинския университет в Оклахома от  1998 г. оценява реакциите към миризмата на майката. Тя се предоставя по различен начин за 1 минута при плачещи, спящи или будни новородени. Резултатите показват, че плачещите бебета престават да плачат, когато усетят миризмата на собствената си майка. Будните бебета реагират на миризмата на собствената си майка с отваряне на уста.
Тези резултати предполагат, че е от клинична полза бебетата да усещат майчината миризма, тъй като е способна да намали плача. Проучванията също показват и положителен ефект на миризмата на майката по отношение на храненето и преминаването от кърмене към хранене с шише.

След всички тези изследвания и проучвания сме сигурни, че продуктът ОдорМа Ласка® ще бъде от полза както на майките, така и на бебетата. Нашият екип от майки, вложи цялата си любов в създаването на ОдорМа Ласка®, за да бъде в помощ на други майки.