Може да звучи странно, но бебето може да плува още преди да проходи. Реално те се раждат от водна среда и няма нищо лошо да влезе във вода от раждането си. Плуването за бебета крие в себе си много предимства, дори ако това е малко обезсърчително преживяване за повечето родители, опитващи се за първи път.

Плуваване за бебета – от кога да започнем

Важно е да знаете, че бебетата не могат да регулират телесната си температура, като възрастните, затова е много важно да се осигури по-висока температура на водата. Според експерти най-ранната детска възраст, подходяща за плуване за бебета е 2 месеца, а най-подходящ старт за уроците по бебешко плуване е около 6 месечна възраст. Новородените бебета не могат да плуват – те трябва да се учат, точно както се учат да ходят. Но повечето малки обичат да са във вода, а благодарение на техните рефлекси, те могат да правят примитивни движения по плуване.

Къде може да плува бебето?

Докато е много малко, най-добре е бебето да свикне с водата у дома във ваната. Не е нужно да се слага под водата – просто родителите могат да го оставят да се наслади на плуването, докато го държат и то усеща водата върху кожата си. На отопляем басейн бебето може да се заведе на около 2 месеца, но не е добре да се държи във водата за повече от 10 минути в началото. Бебетата под 12 месеца не трябва да остават в басейн повече от 30 минути.
Днес могат да се намерят множество класове по плуване за бебета. Обикновено уроците включват малка група родители и бебета, които учат чрез забавни занимания и игра.

Необходими вещи при плуване за бебета

Плюсовете при бебешко плуване

Престоят във водата ангажира тялото на едно бебе по напълно нов начин, създавайки милиарди неврони, докато то рита и се носи по водата.

Плуването подобрява когнитивните функции на бебето

Двустранните движения, които използват двете страни на тялото, за да извършат действие, помагат на мозъка на бебето да расте. Това улеснява комуникацията, обратната връзка и модулацията от едната страна на мозъка до другата. Това помага да се подобрят уменията за четене, езиковото развитие, академичното обучение, пространственото осъзнаване.

Плуването може да подобри доверието

Повечето класове с деца включват елементи, като игра във вода, песни и контакт кожа до кожа с родители. Децата взаимодействат помежду си и започват да се учат да комуникират в групи. Тези елементи, плюс забавлението от усвояването на ново умение, могат да повишат самочувствието на бебето.

Повече качественото време между родители и бебетата

Времето за плуване, което включва родител във водата, насърчава свързването им един към друг. По време на урок са само родители и бебе, фокусирани един върху друг, така че това е прекрасен начин да прекарат качествено време сами заедно.

Плуването за бебете изгражда мускули

Времето за плуване помага да се насърчи развитието на мускулите и контрола при бебета в ранна възраст. Малките ще трябва да развият мускулите, необходими за задържане на главата, движението на ръцете и краката, работа на корема в координация с останалата част от тялото. Плуването също е чудесно за здравето на сърдечно-съдовата система и ще спомогне за укрепването на белите дробове, мозъка и кръвоносните съдове на мъничето.

Бебешкото плуване подобрява координацията и баланса

Заедно с изграждането на мускули, времето в басейна може да помогне на едно бебе да подобри координацията и баланса си. Не е лесно да се научи да движи малките си ръчички и крачета заедно, затова, дори малките координирани движения представляват голям скок в развитието му.

Плуването подобрява бебешкия сън

Плуването коства много енергия за бебетата. Те са в нова среда, използват телата си по съвсем нов начин и работят усилено. Всичко това е причина бебето да е по-сънливо след урок по плуване. Дори на родителите може да се наложи да предвидят още една дрямка, за да може бебето да се възстанови.

Плуването засилва апетита на бебето

След ден край басейна или на плажа е нормално имате по-засилен апетит. И за бебето това не е изключение. Всички тези физически натоварвания във водата, както и енергията, необходима на малките им тела, за да научат новите движения, изгарят много калории. Което означава повишен апетит на бебето след плуване и необходимост от повече храна.