Развитието на общата и фината моторика са основополагащи за цялостното израстване на едно бебе. Благодарение на тях то се превръща в самостоятелен малък човек, готов да открива света, да се научи да ходи и постепенно да започне да извършва всички останали важни движения, които ни правят пълноценни хора. Ето защо екипа на БебеТех избра днес да сподели с вас подходящи игри за развиване на фината моторика на бебето.

Какво се предполага под обща мотика и фина моторика

различни текстури и от различни материи, чрез доближаването и разглеждането им, чрез слушане на различни звуци и много други ежедневни действия.
За целта е достатъчно те да разполагат с няколко меки кубчета с различни цветове и от различни материи, една мека топка, една – две удобни за хващане дрънкалки. Може да им е полезно обаче и всичко останало, което се намира вкъщи, стига да е безопасно за тях. Купите, лъжиците или дори някоя стара тенджера могат да се превърнат в най-любимото средство за игра, което колкото и просто да изглежда, развива координацията, моториката и други функции.

Какво е най-подходящо за развиване на фината моториката на бебето?

На три месечна възраст бебето може да държи здраво дрънкалката и да я разтърсва с резки, неволеви движения. В този период можете да играете като застанете срещу него с дрънкалка и му показвате ритмични движения с нея, докато пеете.
На седем месеца бебето може да хване две кубчета, по едно във всяка ръка и да гледа в трето.
На осем месеца за него е подходящо спокойно да се обръща от гръб по корем и да играе с две играчки, по една във всяка ръка, като ги удря една в друга.
На девет месеца бебето може да участва в играта „скрит предмет“. Когато му покажете, че скривате топче под чаша, то обръща чашата за да го намери. Много подходяща игра е дърпането на играчка към него с помощта на връвчица. Друго подходящо занимание за развитие на фината моторика в тази възраст е показването с ръчичка жестове за „Здравей“, „ Чао“, „Браво“ и други подобни. По този начин то не само развива фината моторика, а започва да се учи също и да комуникира с околните.
От десет до дванадесет месеца подходящи игри за фината моторика са: поставяне на топче в чаша или играчка, както и изваждането на предмети от кутия с помощта на пръстите на ръцете.
Не забравяйте най-важното условие – безопасността на вашето бебче. Следете непрекъснато с какви предмети то играе и борави, подходящи на допир и достатъчно големи, за да не ги погълне.