Ако планирате да имате дете с любимия човек, със сигурност ще имате хиляди въпроси, които ви вълнуват относно протичането на бременността, раждането, необходими неща, които да закупите като мебели, дрешки, аксесоари, за храненето, приспиването и повиването на бебето. Когато новородено се появи на бял свят, ще имате нужда от съвети и помощ за първите стъпки на майчинството. Едно от тях е именно повиването. За някои майки то си е цяла технология и нелесна задача.

Повиване на бебе

Първата ви задача при повиване на бебе е да изберете лека пелена, която е удобна за повиване, като в никакъв случай не трябва да повивате главичката. При повиване ръчичките на бебето е нужно да бъдат поставени надолу плътно до тялото му, а крачетата трябва да бъдат повити хлабаво, без да се пристягат, така че коленцата да останат разтворени в естествената си поза „жабче“ и да могат свободно да ритат. Съобразете избора на пелена спрямо сезона. Не повивайте в летните горещини бебето в топло одеяло поради опасност от претопляне. Важно е да изберете дишаща пелена, за да осигури комфорт на бебето, когато е увито с нея. Можете да се спрете на пелени, изработени от памучна материя.
Повиването на бебето е полезно в първите месеци, когато на децата е трудно да контролират крайниците си и хаотичното движение на ръчичките ги стряска по време на сън. Повиването може да успокои бебето, което иска непрестанно да бъде гушкано и носено и да послужи за преходна стъпка към изграждането на самостоятелност.

Лесни стъпки за повиване на бебе

Чрез тези лесни стъпки можете умело да повиете своето бебе:

  1. Разстелете пелената като ромб и прегънете леко навътре горния ъгъл. Сложете новороденото с лице нагоре и се уверете, че главичката не се намира под ъгъла, който сгънахте.
  2. Поставете ръцете на бебето върху гърдичките му, хванете пелената и я преметнете от едната страна над ръцете на бебето и я подпъхнете от срещуположната страна под бебето. Прегънете долния ъгъл, но не стягайте силно, а след това прехвърлете другия край и я подпъхнете под бебето.
  3. Уверете се, че оставяте малко място, за да могат краката на бебето да се движат.

И сте готови с повиването на бебе. Ако вашето бебче е по-голямо, не забравяйте да оставите ръчичките му свободни.

Винаги придържайте главата на новороденото. Страничното/коремно положение е най-добрият начин да се успокои плача на бебето, но винаги слагайте бебето да спи по гръб. Ако забележите, че бебето започне да се преобръща, това са първите признаци, че е време да спрете с повиването.

Избор на подложка за повиване

Като незаменим помощник при смяна на пелените е подложката за повиване, тъй като осигурява стабилна основа. На пазара има богато разнообразие от цветове, с различни картинки и функции, като тази на БебеТех, която е с малка възглавничка и джобчета за мокри кърпи и памперси. Подложката за повиване е за бебета от самото им раждане до 12 месечна възраст.

Освен тази подложка бихте могли да вземете и допълнителна непромокаема подложка за повиване, която би могла да бъде за постелка за преповиване или за количка. Тя е уникална в състава си, тъй като е направена от висококачествен материал, който не пропуска, а именно непромокаема мембрана.

Като допълнение и не на последно място за удобство на майката, може да вземете и комплект бебешки несесер, чрез който да направите правилна организация на всичко необходимо за повиване на бебето. Несесерът за принадлежности трябва да е широк и многофункционален с много отделения. Дава удобство, както за използване у дома, така и за пътувания.

Грижата в отглеждането на бебе с правилно подбрани помощници, като подложка за повиване, допълнителна непромокаема подложка за повиване и несесер, може да улесни първите стъпки на майчинството. Не се лишавайте от своя комфорт и от комфорта на вашето мъниче. Бъдете добри и организирани в повиването на бебето.