Пътуването с бебе е предизвикателство за всеки един родител, особено ако сме свикнали да сме независими и да се грижим само за нашето удоволствие от почивката. Но вече появилото се бебе създава пред нас предпоставка за обгрижване през целия път. Няма значение дали е пътуване с кола, автобус, влак или самолет, дали отиваме за един, два или десет дни някъде, дали ще сте на гости или на по-дълга почивка, пътуването с бебе е истинско приключение.

Всичко необходимо при пътуване с бебе

Пътуване с бебе в кола

Пътуването с бебе в кола може би е най-удобния начин, тъй като можете да спирате, когато пожелаете, имате пространство за хранене, смяна на памперс и сън. Необходимо е да вземете повече дрехи за преобличане, памперси, мокри кърпи, вода, любимите играчки на бебето, органайзер за кола.

Пътуване с бебе във автобус

Пътуването с бебе във автобус е едно от най-неудобните начини, когато си с бебе, особено ако то се разплаче. Освен това на бебето няма да му е удобно, а ако заспи има вариант да се събуди от силно говорене или музика. Но ако няма друг вариант за пътуване, трябва да се запасите с памперси, дрехи за преобличане, достатъчно вода и храна.

Пътуване с бебе в самолет

Ако решите да пътувате с бебе в самолет, първо трябва да се поинтересувате за условията на конкретната авиокомпания, но обикновено детето трябва да е на възраст между два дни и две седмици. Предпочитано място в самолета са местата до пътеката, където ще ви е по-удобно да ставате често за разходка или изхвърляне на памперс. За такова пътуване е необходимо освен международен паспорт на детето, достатъчно памперси, любими играчки.

Пътуване с бебе във влак

Ако решите да пътувате с бебе във влак, също трябва да се въоръжите с търпение. Навсякъде в обществените транспортни средства все ще има някой недоволен пътник. Това, което трябва да вземете за бебето са памперси, храна, вода, дрехи за преобличане и занимателна, любима играчка, с която да му отвличате вниманието, ако се разсърди.

Пътуване с бебе на ски

Нещата, които са необходими за пътуване с бебе, се подбират спрямо избраната дестинация – на ски, сред природата на палатка, на планина, на море, на хотел или в чужбина. Ако сте избрали ски дестинация, трябва да се подсигурите със специална екипировка, топли дрехи, кенгуру или слинг за носене на бебе.

Пътуване с бебе на планина или море

Ако желаете почивката да бъде сред природата, на къмпинг или на палатка, в планината, вземете задължително бебешко спално чувалче, топли дрехи, одеяло, възглавничка, любими играчки, лекарства (за всеки случай), памперси, храна и вода. Ако изборът ви е на море, не забравяйте шапка и слънцезащитен крем за бебето. Отсядането на хотел е добра идея, но се интересувайте за детско креватче, за удобство на вашето дете. Повечето хотели имат налични и не е необходимо да си носите кошара.

Необходимите неща, от които имате нужда за пътуване с бебе се припокриват за повечето дестинации. Това, за което трябва да помислите е къде отивате, с какво ще пътувате, колко дни ще прекарате на избраното място и след това да прецените какво да сложите в багажа, за да подсигурите удобството, както на вашето бебе, така и на вас самите.

Правилният подход за пътуване с бебе е да изберете, такава дестинация, която е безопасна, в началото избирайте къси разстояния и постепенно увеличавайте пътешествията, избягвайте райони, които са твърде далеч от населени места. Когато пътувате с бебе, особено ако е под една година, е най-добре да си изберете една дестинация и да и се наслаждавате. Преместването всяка вечер на различно място е стресиращо за бебето, а и за вас – ако трябва да носите много багаж. Въпреки всичките изисквания и съображения, вашата почивка с бебе може да бъде приятна и забавна.