1. Чуждестранната майка ще изхвърли пъпната връв на бебето, когато тя падне.
  Българската майка ще го хвърлив някоя банка, в съда, на покрива на училище или където иска да работи детето й
 2. През зимата чуждестранната майка пазарува от магазина.
  Българската майка има в килера лютеница, компоти, сладко, туршия и луканка, с които да се „изкара“ зимата.
 1. Чуждестранната майка купува на детето си само най-необходимото.
  Българксата майка купува количка за бебето за 2000лв, затрупва стаята му с играчки, а като порасте му купува по-добър телефон от нейния.
 1. Чуждестранната майка се притеснява да не наруши личното пространство на детето си, а българската майка нарича стаята на детето си „кочина“ и при всеки удобен момент я подрежда. Тя не разбира, когато ѝ кажат, че в хаоса нещата се намират по-лесно.
 1. Чуждестранната майка оставя детето си да яде, когато е гладно а българската майка кара детето си да чака, докато всички седнат на масата.
 2. Чуждестранната майка очаква детето ѝ да напусне дома, когато стане пълнолетно и да започне живота си самостоятелно.
  Българската майка се чувства обидена, когато 30-годишният й син й каже, че иска вече да си намери собствено жилище.
 1. Чуждестранната майка оставя детето си само да избере образованието си , а българската майка съветва детето си да учи икономика или право. Защото „там са парите, а музикант къща не храни“.
 1. Чуждестранната майка звъни на детето си от време на време. Българската майка звъни на детето си по 11 пъти на ден, само за да чуе „да, мамо…да, добре съм…“
 2. Чуждестранната майка често казва на детето си колко е красиво.
  Българската майка оглежда детето си от глава до пети, анализира кои са положитените и отрицателните страни на облеклото му и казва нещо от сорта на: „Ризата ти е ужасно намачката. Трябва да се изглади!“
 1. Чуждестранната майка разделя домашните си задължения с останалите членове на семейството.
  Българската майка прави всичко сама и често се оплаква: „Какви сте свине! Никога не си миете чашите и чиниите. Никой не се сеща да ми помага. И пак сте си хвърлили чорапите под леглото“.
 1. Чуждестранната майка оставя детето си само да реши с кого да се среща.
  Българската майка издава досие на новото гадже още от първип ден – „С какво се занимават родителите му? Тя може ли да готви? Той има ли книжка? Къде е завършила?“. След това тя преценява положителните и отрицателните качества. Гаджето не е одобрено, докато не докаже, че го заслужава.