Първото къпане на бебето е специално събитие. Не само, защото то е вълнуващо за родителите, но е и специално време за обвързване с новороденото. Гукане, пеене, говорене – бебето харесва звука на майката и ще се радва на всяко докосване.

Как да подготвим бебето за първото му къпане

За първото къпане стаята трябва да е топла, температурата е добре да е поне 23 градуса, защото бебето е много нежно все още. Повърхността, на която ще се сложи коритото трябва да е равна и стабилна. В него се слага кърпа и бебешка възглавничка за баня, за да не докосва тялото на бебето твърдата и студена повърхност.

Необходими бебешки продукти за къпане

Наблизо трябва да бъдат и всички останали продукти за и за след бебешката баня, от които родителите ще се нуждаят:

  • Бебешка гъба 0 + (тя трябва да е специална и подходяща за нежната и деликатна бебешка кожа)
  • Бебешки Шампоан 0+
  • Комплект бебешка хавлия и възглавничка за баня
  • Чиста бебешка пелена
  • Чисти бебешки дрехи
  • Бебешки крем за тяло, подходящ за типа кожа на бебето (тъй като то е много чувствително, е добре да се избере медицинска козметика. Някои родители мажат и бебето с преварен зехтин)
  • Топла вода (не гореща)

Как да подходим при първото къпане на бебето

Чудите се как да подходите в първите къпания на вашето бебе? Нежните бебешки вани са идеални за първите няколко седмици, докато пъпната връв падне и пъпа заздравее напълно.
Първо, бебето се съблича, придържайки главата с една ръка. Първата баня е добре да не се потапя във водата, а да се почистват отделни зони.
Започва се от зоната зад ушите, след това се преминава към врата, лактите, коленете, между пръстите на ръцете и краката. Внимание се обръща и на гънки под мишниците, зад ушите, около врата.
Следва да се измие главата. За нея няма нужда от шампоан, може да се използва само вода.
Накрая се измиват гърба и дупето на бебето. Момиченцата се мия отпред назад. При момченцата след баня се прави леко забелване на главичката на пениса.
Бебето се подсушава внимателно и се втрива крем. Това трябва да става много нежно и деликатно.
Сега вече може да се сложи пелената и да се облече.