Процеса по кърмене на бебе е едно от най-важните неща, които трябва да направи майката в първите часове след раждането на бебето. Но много жени се страхуват от това и смятат, че няма да могат да се справят, страхуват се, дали бебето ще бъде достатъчно нахранено и дали ще усетят момента, в който трябва да спре да се храни. От момента на раждането на едно бебе има няколко неща, които майката може да направи, за да подобри шансовете си за успех в кърменето. Ето ги и съветите на БебеТех за кърмене на бебе.

Основни съвети при кърмене на бебе:

Кърмене на бебе – кога да започна

Първите няколко дни след раждането предлагат най-добрата възможност за майката и бебето да се нагодят в процеса на кърмене. Започнете да кърмите възможно най-скоро след раждането. В началото майката има коластра, която е изключително питателна за бебето, а след като премине в мляко, гърдите могат да станат по-твърди, а това от своя страна да затрудни кърменето на бебето.

Връзка между майка и бебе

Престоя на бебето с майката след раждането ще насърчи чувството за близост и силната хормонална реакция, свързана с успеха при кърменето. В много случаи е възможно бебето да остане с майката веднага след раждане. Така, че ако и вие имате тази възможност, задължително го направете.

Лесно или трудно е кърменето на бебе

Кърменето е умение, което майката и бебето научават, а за някои майки и бебета е по-трудно, отколкото за други. Като всичко ново, и това отнема време и търпение. Спокойствието е особено важно, както за майката, така и за бебето, затова ако жената усети, че е нервна, по-добре да спре и да се успокои.

Колко често се кърми новородено

Докато се нагоди с кърменето, бебето ще се храни между седем и десет пъти за 24 часа. Това ще се промени с времето. Честото и ефективно кърмене ще помогне да се събере достатъчно кърма за бебето.

Нашият най-важен съвет към вас, скъпи мами е да не оставяте вашето бебче нито за миг само. Прекарвайки времето си с него, за да следите неговото физическо и психическо състояние, неговите емоции, нужди, така ще научите във всеки един момент дали е дошло време за кърмене.