Малките деца и бебетата не могат да регулират телесната си температура толкова успешно колкото възрастните. Поради тази причина те са изложени на повишен риск от претопляне. Топлинния обрив се появява най-често през летните месеци когато тялото не бебето не може да се охлади ефективно и потните жлези по кожата му се запушват. В резултат на това се появява ситен, червен обрив.

Не е изключено такъв обрив да се появи и през останалите сезони ако температурата в помещението е твърде висока, а детето е облечено с много дрехи и се поти.

Топлинния обрив се влошава при излагането на слънчева светлина и изпотяването.

Какво причинява топлинния обрив?

За да се охлади тялото започваме да се потим. При малкитее деца потните жлези не са напълно развити и могат лесно да се запушат при повишено изпотяване. А комбинацията от горещина и влага създават идеални предпоставки за поява на топлинен обрив.

Какви са симптомите?

Цялостно зачервяване на кожата, придружено от малки червени пъпчици. Възможно е и пъпките да се изпълват с течност и да се превърнат в мехурчета. Обикновено обрива се получава на места с много чувствителна кожа, като корем, гърди, подмишници, ингвинални гънки, сгъвките на лактите и колената. Може да се прояви и по откритите части на тялото, като лице и рамене, при излагане на силно слънце.

Обривът не е силно сърбящ, но предизвиква дискомфорт и чувство за парене по кожата, което може да предизвика раздразнителност у детето.

Хубаво е да се вземат мерки на време, тъй като пъпчиците може да се инфектират.

Какво да направим, за да облекчим обрива?

Охлаждаща баня

Още при първите прояви на обрив и зачервяване вземете мерки за охлаждане на кожата. Изкъпете детето с леко хладка, но не студена вода и подсушете внимателно с мека кърпа. В никакъв случай не търкайте обрива. След като вече е подсушено, го оставете голичко за известно време, за да може кожата да диша. Използвайте нежно измиващо средство без сапун за атопична и чувствителна кожа.

Локален крем или спрей

Крем или спрей с декспантенол или цинк ще облекчат обрива и дискомфорта (Бепантен, Мустела, Джинджира Алба бебе спрей). Ако обривът не мине за 3 дни се консултирайте с педиатър.Те обикновено изписват кортиокостероиден препарат за локално третиране, който бързо повлиява възпалената кожа.

Продукти за суха и чувствителна кожа

След баня мажете цялото тяло на детето с подходящ лосион, крем или емулция за суха и чувствителна кожа, склонна към алергии, зачервяване, атопичен дерматит, обриви. Те омекотяват и успокояват кожата, подпомагат за задържането на естествената влага в нея и за възстановяването на кожната бариера. Редовната им употреба прави кожата по-устойчива на външни влияния.

Какви други симптоми на претопляне могат да се появят?

Освен характерния обрив, признаци на претопляне могат да бъдат повръщане,

Ако забележите подобни симптоми веднага заведете детето на сянка или в закрито, проветриво помещение. Съблечете го, разтрийте го с влажни кърпи или направете хладка баня, дайте му вода и се свържете с лекар.

Как да предотвратим претоплянето и появата на обриви?

За да предотвратите претоплянето и появата на обриви поддържайте оптимална стайна температура – не е желателно тя да надвишава 25 градуса през лятото и 23 през зимата.  В горещите дни не извеждайте бебето навън между 11 и 16 часа. Бъдете внимателни на плажа – препоръчително е да водите децата на плаж сутрин между 8 и 10 часа и след 17 часа. Детето трябва да стои под чадър през повечето време и да има лека шапка на главата. Използвайте слънцезащита с висок фактор и давайте повече течности. Обличайте бебето само в памучни дрехи без изкуствени примеси. През лятото те трябва да са свободни, светли, леки. Използвайте тънка шапка за предпазване от слънцето и сменяйте дрехите когато детето се изпоти. Спалното бельо също трябва да е памучно.
Ако детето вече е с обрив, избягвайте някои храни, които може да го влошат – шоколад, яйца, прясно мляко, цитруси, ядки, колбаси, риба, полуфабрикати, готови сокове.