Новородените бебета са нежни и деликатни. Затова, ако планирате да ги посетите, се придържайте към следващите няколко важни правила.

  1. Планирайте посещението си и не настоявайте, ако майката не е готова да ви приеме. В първите дни и седмици след раждането, гостите са последната грижа на майката. Уважавайте нейните притеснения и желания и се съобразете с мнението ѝ.
  2. Ако вече имате уговорка за посещение, непременно се съобразете с режима на бебето. Не подранявайте и не закъснявайте от уречения час. Майката най-вероятно внимателно е избрала часа, така че вашето посещение да не попречи на дейностите около бебето. Просто бъдете точни.
  3. Не стойте прекалено дълго. Майките обикновено могат да ви отделят време за кратко посещение. Освен, ако майката не ви помоли да останете повече време, за да й помогнете с нещо.
  4. Когато се отивате на такова гости, напазарувайте някои основни неща – нужни за бебето, за майката, за домакинството. В началото всяка майка се справя трудно с пазаруването, затова каквото и да напазарувате и да й занесете, ще ѝ бъде от полза.
  5. След като влезете в дома на новороденото, първо си измийте ръцете. Едва след това можете да попитате дали може да гушнете бебето. Ако получите разрешение, гушнете бебето за кратко, не го притискайте твърде близо до себе си и не го целувайте.
  6. Не водете детето си при новородени бебета. Ако предварително сте се уговорили за това се уверете, че детето ви е абсолютно здраво.
  7. Ако детето ви сутринта, преди срещата ви с новороденото, се събуди с кашлица, температура или някакво друго неразположение, отложете посещението си, независимо дали то е било планирано само за вас или с вашето дете.
  8. Не досаждайте на майката с непоискани съвети. Ако тя сама ви попита нещо, отговорете ѝ без да навлизате в излишни подробности. Не забравяйте, че сте там, не заради себе си, а заради майката и нейното новородено бебче.