Добре е в детското меню да се избягват консервирани храни, колбаси, бонбони и рафинирани продукти до навършване на една година. Това е нещо, което всяки родител знае, но се оказва, че има и храни, които на пръв поглед са полезни и дори здравословни, но за бебета те не са препоръчителни.

Ето част от тях:

Гъби
Гъбите съдържат твърде много растителни влакне, които се възприемат трудно от детското стомахче и дразнят лигавицата на червата, В менюто на децата е добре да се въведат след навършване на 3-годишна възраст.

Ядки
Ядките са високоалергична храна, която организма на дете под 3 години не може да усвои.

Цвекло
Цвеклото съдържа доста пектин, както и много фибри. Това го прави непригодно за храна на деца по-малки от годинка. Цвеклото носи и риск от алергия, когато се дава на малки деца в суров вид, но е възможно да се предложи в задушен или сварен вариант след 10-я месец.

Червени чушки
В суров вид шреди навършване на година и половина не се препоръчва, тъй като чушките съдържат прекалено много фибри и етерични масла, които биха раздразнили нежното бебешко стомахче.

Консервирани зеленчуци и туршии
Те нямат никаква полезна хранителна стойност за малкото дете, трудно смилаеми са и съдържат прекалено много сол, което може да доведе до усилена перисталтика, колики и газове.

Домати
Доматите са храна, предизвикваща алергии при бебетата и са трудно смилаеми. Когато започнете да давате домати на детето си, избирайте по-сладки сортове и задължително ги поднасяйте обелени.

Репички
Те предизвикват метеоризъм и тежест в стомаха.

Субпродукти
Ястия, приготвени от субпродукти не бива да се дават на деца преди навършване на година и половина. Те съдържат големи количества пуринови баси, което е предпоставка за отделяне на високи нива на пикочна киселина при разграждането им. Този процес е пряко свързан с дейността на бъбреците и отделителната система и ги натоварва излишно.

 

 

по материали от woman-rules.ru