Ароматерапията е изкуството да се използват етерични масла, за да се балансира здравето. Обикновено маслата се нанасят в основен крем, лосион или масло и се смесват от квалифициран терапевт. Ако посетите клиниката, най-обичайният начин на приложение е чрез масаж. Терапевтичните етерични масла преминават през кожата в много малки количества, за да извършат оздравителния процес! В основен лосион или масло обикновено добавяме до 30 капки етерични масла, специално подбрани за специфични лечебни ефекти върху тялото. За малки деца и бебета обикновено намаляваме количеството етерично масло.

Ето няколко съвета от ароматерапевти за три детски състояния,  които могат да бъдат повлияни от терапия с етерични масла.

Болест при пътуване

На децата често им прилошава докато пътуват, като един от първите симптоми е бледия цвят, придружен от това, че детето е необичайно тихо и може би изпитва гадене, световъртеж, главоболие и умора. Диетата може да помогне тук, като дадете на детето лека протеинова храна преди пътуването и ограничите газираните напитки. Шоколадът и сладките също трябва да се избягват. Опаковайте много играчки, за да отвличате вниманието на детето си по време на пътя.
Препоръчителни етерични масла: Aniba rosaeodora (розово дърво), Chamaemelum nobile (лайка римска), Citrus aurantium var. sinensis (портокал, сладък), Citrus limon (лимон), Citrus bergamia (бергамот), Santalum album (сандалово дърво), Zingiber officinale (джинджифил)

Безсъние

Няма нищо толкова изтощително, колкото това да будуваш цяла нощ, за да гледаш  дете, което не може да заспи! Може да има много причини, поради които детето се буди през нощта и всички те трябва да бъдат проверени, както и да се провежда ароматерапевтично лечение.
Обикновено топъл душ преди лягане с използване на масла като Cananga odorata (иланг иланг), Origanum majorana (майорана, сладка) и Santalum album (сандалово дърво) може да бъде много полезна. Също така сложете малко масла върху кърпичка и ги пъхнете под калъфката. Ако детето ви обикновено е енергично, нежният масаж след вечерната му баня е чудесен начин да се отпусне. Лавандулата, ако се използва в излишък, може да предизвика разсънване, затова винаги използвайте само 1 или 2 капки (максимум) за деца.

Изблици на раздразнение

Редовните изблици се нуждаят от редовно внимание. Това означава да прекарвате известно време всеки ден в разговор с детето си, може би да масажирате гърба или ръцете му и като цяло да премахнете натрупването на стрес. Ако детето ви не може да говори с вас, защото е твърде малко, това не означава, че няма да разпознае успокояващия тон в гласа ви. Къпането с етерични масла е релаксиращо, а съхранението на кърпичка със същите масла в в джоба на палтото ви може да ви помогне в супермаркета. Вашето дете ще свързва „приятната“ миризма с моменти, прекарани в хармония с вас.
Препоръчителни масла са Cananga odorata (иланг иланг) и Citrus reticulata (мандарина).