Дори, когато са в отпуска по майчинство, майките са заети. При това повече от обикновено! Ежедневните задачи около бебето, а и не само, често налагат вниманието на родителите да се отклонява от децата.

Eдна от най-честите мисли на родителите е как да направим така, че детето да се занимава само, докато ние свършим нещо друго.

Нашите идеи са лесни за прилагане, така че детето да бъде ангажирано поне за известно време, а наред с това да развива своите способности. Разбира се, всеки родител знае, че колкото и безопасни да са заниманията, детето не бива да оставя без родителски контрол дори за минута, затова бъдете винаги около него.

 1. Напълнете кутия с шишарки, семена, миди, камъчета, рапани. Накарайте го да ги раздели по видове в отделни пластмасови или хартиени чашки. Нека детето направи това упражнение първо с ръце, а след това с помощта на супена лъжица, а за по-големите деца с щипки или пинцети.
 2. Да разделиразлични по вид семена, предварително смесени в общ съд от вас – боб, леща, сух грах, царевични зърна. Повтаряйте имената на всеки вид, за да може детето да ги запомни, като му обръщате внимание на особеностите, по които се различават – цвят, големина, форма.
 3. Всяко дете изгаря от желание да залепи стикерите си по стените или мебелите. Дайте му тетрака и го насърчете Постелете одеяло на пода и дайте на детето да къса, мачка или режестари разпечатки, брошури и вестници. Децата обичат звука от късането на хартия.
 4. Изрежете картинки с любимите герои на детето от стари списания и му дайте тетрадка и лепило. Накарайте года ги залепипо начин, по който на него му харесва. Кажете му, че това е неговата книга.
 5. Дайте на детето пластмасови буркани и бутилки и го накарайте да развие, а след това отново да завие капачките им.
 6. Намерете старо портмоне и монети, нека детето ги вади и прибира, а по-големите можете да накарате да броят монетите.
 7. Накарайте детето да наредии всичките стари дебитни, кредитни карти, ненужни визитки и мини календарчета в съответните джобчета на портмонето.
 8. Нека рисувасъс сапун върху стар цветен чаршаф.
 9. Старите CD и  DVD дискове могат да се превърнат в чудновати украшения с помощта на няколко цветни перманентни маркера.Освен това са идеална основа за създаването на картини със семена, които детето може да залепиза повърхността. За целта му помогнете и намажете повърхността с лепило, а след това го оставете да работи самостоятелно.11. Нека се учи да познавацифрите с помощта на стар телефон, като натиска различните бутони.
  12. Оставете года прави дупкина хартиени листове с перфоратор.
  13.Покажете му как да направиверига от цветни кламери. Колкото повече кутийки с кламери имате, толкова повече време ще се занимава детето.