1. С помощта на цветно тиксо направете „писти“ в коридора и оставете детето да организира рали състезание.
  2. С двустранно лепящо тиксо покажете на детето си как да залепя семена по лента, която сте залепили, така че по-голямата част от нея да виси свободно и да може да се използва от двете страни.
  3. Позволене му да ви помогне да подредите коктейлните сламки, но нека да ги раздели по цветове.
  4. Сложете различни предмети в различни кутии, оставете няколко празни и накарайте детето да ги отваря, като преди това гадае какво има вътре.
  5. Дайте на детето си кутия с различни предмети и един магнит. Нека изследва какво ще се залепи на магнита и какво не, обяснете му защо се получава така.
  6. Смесете няколко пакета макаронени изделия, различни по форма и цвят. Накарайте го да ги раздели първо според формите, а след това според цветовете.

7.Дайте му връзки за обувки, на които предварително сте навързали множество възли. Покажете му как да ги развързва, а след това го накарайте да ги развърже.

8.В картонена кутия направете дупки и нека детето се опита да нанизва връзки за обувки през тях.

  1. В дупките на гевгира може да се нанизват сламки мнооого дълго време.

10.Покажете на детето как да пуска предмети в шише с тясно гърло, а след това го оставете да се занимава само.

11.Загънете различни предмети в домакинско фолио, оставете детето да гадае какво има във всяко пакетче, а след това да ги разопакова и да разбере дали е познало.

12.Накарайте го да пренареди всичките магнити по хладилника ви.

13.Разбийте веро в шише с вода и с помощта на стар ключ му покажете как да прави сапунени мехури.

  1. С помощта на лепящи разноцветни листчета може да се рисува по стените. Нека детето ви направи едно такова пано.

15.Надуйте няколко балона и накарайте детето да нарисува нещо върху тях.

16.Съберете заедно черупки от орехи и други ядки, напълнете леген с вода и го оставете да превърне водата в море, а черупките в лодки. Най-добре е това да се случи в банята.

17.Отключване и заключване на малък стар катинар с ключе. Това може да занимава едно малко дете доста дълго време.

18.Дайте му старите ви фотоалбуми и го оставете да ги разглежда. Днешните деца рядко имат представа от фотографията преди дигиталната ера.

19.Дайте му брашно, сол и вода, помогнете му да си направи тесто и го оставете да прави различни фигурки или мъниста от него, след това ги изсушете. Когато са готови може да се оцветят и да се превърнат в нанизи.